изследователски тест

Изследователите от Бюро полиграф използват при полиграфските си изследвания , особено при разследване на инциденти (вътрешно семейни и фирмени разследвания), модифициран изследователски тест, който стъпва на базата на Бакстеровия изследователски тест (Backster Exploratory Zone Comparison Test), но и същевременно и го надгражда.

Модифицираният изследователски тест (МИТ) включва в себе както елементи на бакстеровите тестове: изследователски тест (Backster Exploratory Zone Comparison Test) личностен тест („You Phase“ Zone Comparison Test), скай теста („SKY“ Zone Comparison Test), при определени случаи и теста пик на напрежение (Peak of Tension), така й три двойки или тройки релевантни въпроси, които са конкретизирани в три времеви фази на извършването на негативното поведение, а именно: фаза на планирането, фаза на непосредственото извършване и фаза на реализация на придобитото, вследствие на извършеното негативно поведение.

Макар и разширен МИТ по никакъв начин не нарушава принципите на бакстеровото формулиране на релевантните и контролните въпроси, на правилата за оценка при сравнение на червената със зелените зони.
Той стъпва на тези правила, но и допълва с нови, а допълнената структурата на релевантните въпроси повишава достоверността на заключението, разширява аналитични възможности, тъй като се явяват нови корелации между различните времеви фази на извършване негативното поведение. Появяват се свързани и същевременно сравнително обособени негативни действия и възприятия, като поделементи на предпоставеното в релевантните въпроси  на изследвания негативно поведение. Анализът на техните взаимоотношения и взаимодействия разкриват както по-богатото като съдържание (различни поддействия и възприятия) предпоставено във въпросите негативно поведение, така й по-обективното и категорично идентифициране или неидентифициране на изследвания с извършването на негативното поведение (раздробено му като отделни  действия и възприятия, предпоставени от въпросите).
МИТ изпълнява стриктно всички условия на бакстеровия цифров подход, но ни дава и възможности за повишаване достоверността на оценката.
МИТ по категорично от всякога „успокоява“ невинните и „обеспокоява“ виновните, поради по-голямата си логическа ясното и необремененост с вербално стимулната негативно-емоционална натовареност. Преодолява се по- успешно и страхът от наказание, нерядко  идващ от страна на поръчителя на изследването (работодател или по-статусен човек).

Показвам част от полиграма с изследователски тест, където ясно личи, че тестът работи.

При релевантните въпроси в многотематичен контекс или в червените въпроси и бялото пространство след тях до зелена зона се забелязват ясно стрес модели при дишане (синьо), повишено артериално налягане (червено) и завишено изпотяване (зелено).

типично стресово дишане при жертвено релевантен въпрос и последващите два релевантни въпроса. Кардиото и КГР също са стресови в червена зона

типично стресово дишане при жертвено релевантен въпрос и последващите два релевантни въпроса. Кардиото и КГР също са стресови в червена зона

Изследваното лице е извършвало паралелна търговска дейност, наред с тази на фирмата, където е нает.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.