структура на изследването

Цялата процедура на полиграфското изследване трае от 2 до 4 ч. При някои случаи е необходимо и повече време.

I. ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

1. Инциденти:
Проучва се терена, подходи, заподозряни, свидетелски показания, мнение на поръчителя на разследването, личностна информация, време на констатация на извършеното негативно деяние (кражба, измама, изтичане на информация, саботаж и прочее), време на последна констатация на наличността на откраднатото, документи, видео материали, показания на свидетели и прочее.
2. Изневери:
Констатира се началото и края на проверявания периода, уточнява се съдържанието на понятията, уточнява се място, време и начин на предполагаемото негативно сексуално поведение с поръчителя на изследването (или негов доверен представител) и изследваното лице.
3. Професионална лоялност:
Съвместно с поръчителя се изясняват целите на проверката, темите, които ще се формулират и проверяват (например, зависимости от алкохол, наркотици, хазарт, биографична информация, криминални прояви, измами, кражби и прочее, нагласи за напускане на работа) специфика на отделните позиции, време на обхвата на проверката и други оперативни обстоятелства.
4. Съдебни експертизи:
Проучват се обстоятелства и фактите по делото на засегнатите лица и изследвания, както и други налични източници на информация (икономическа, социална, правна), оглед на терен, разговор със свидетели и други, имащи отношение към казуса лица и източници.

II. ПСИХОЛОГИЧЕСКА БЕСЕДА

При беседата се използва биографичният подход, проверява се социалния, психическия и здравния статус на изследвания, извършва се личностна диагностика. Към края на беседата се обсъжда при (1) семейни или вътрешно-фирмени разследвания и експертизи се разискват действията на лицето по времена инцидента, преди и след това, неговата версия по случая и вероятните му подозрения към определени лица, проверява се съпричастността му към значими за разследването факти и събития. При проверки на (2) професионална лоялност се изяснява отношението на изследвания към настоящата позиция, възможности за измами, негативни поведения, той лично дали е бил въвлечен или свидетел на подобни действия. При (3) изневери се изясняват конкретните обвинения от страна на поръчителя, доколко те, според него, имат основание и кои са истинските причината за възникналото подозрение.

III. ФОРМУЛИРАНЕ И ОБСЪЖДАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ ЗА ИНСТРУМЕНТАЛНИЯ ТЕСТ

Всички въпроси, които ще се зададат в инструменталния тест предварително се обсъждат. Изследователят формулира след психологическата беседа релевантните (оценяваните) и контролните (оценяващите) и другите въпроси (неутрални и симптоматични). Обсъжда ги с изследваното лице и когато се увери, че то разбира съдържанието на въпросите преминава към инструменталния тест и подписването на декларация за съгласие с провеждането на тест.
Поръчителят или негов представител може да присъства до обсъждането на релевантните (оценяваните) въпроси в помещението, след това присъствие не се допуска. Това важи за всички видове изследвания.
Във въпросите се предпоставя извършването на конкретно деяние или възприятие. Оценката на реакциите заключава дали изследваният е извършил или не това деяние, възприятие.

IV. ПРОВЕЖДАНЕ НА ИНСТРУМЕНТАЛНИЯ ТЕСТ

При инструменталния тест изследователят задава въпросите от теста на изследвания, като предварително му е прикачил датчиците на апаратурата и наблюдават и записва реакциите на физиологичните му системи по време на задаването на въпроса и след това по време на целия тест.
Следи се, именно, как изследвания се изпотява, диша и какво е нивото на артериалното му налягане, честотата на пулса му. Тестът задължително се повтаря, като е възможно въпроси да се зададат повече от 2 пъти. По време на инструменталния тест изследваният трябва да остане по възможност изцяло неподвижен и предварително се инструктира в тази връзка. Инструменталния тест задължително се документира с аудио-видео запис, който се съхранява в архива на изследователя.

V. ОЦЕНКА

След провеждането на инструменталния тест изследователят извършва оценка на силата на реакциите на наблюдаваните физиологични системи на изследвания. Оценката е цифрова и се извършва по стандарт и норматив и е с висока степен на достоверност – над 97%. Оценката има само две възможни заключения: изследванията или е извършил или не предпоставеното във въпросите (оценяваните) действие или възприятие. Оценката е заключение за това дали изследваният лъже или не по отношение на това, дали е извършил конкретно негативно действие или възприятие. Приемат се за валидни само оценки на оценявани въпроси, които са зададени минимум 2 пъти по време на инструменталния тест.

VI. СЛЕДТЕСТОВО ИНТЕРВЮ

Провеждането на следтестовото интервю се провежда след оценката на резултатите и има за цел да постигне самопризнание на изследвания, че е извършил определено негативно действие, когато не е издържал теста. Постигането на самопризнание не е гарантирано, но в определени случаи може да се постигне; понякога то се постига дори преди инструменталния тест, на базата на убедителността и силата на аргументите, представени подходящо от изследващия.

VII. ИЗГОТВЯНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПИСМЕН ОТЧЕТ

В период от 24-48 ч. след изследването, изследователят предоставя на поръчителя писмен отчет за изследването. Той съдържа оценките и съдържанието на оценяваните въпроси, всички полиграми (графичния запис на дейността на наблюдаваните физиологични системи), заключението, бележки по изследването, характеристика на изследвания (при изискване), подпис и печат на изследователя. Отчетът за полиграфското изследване задължително трябва да е достатъчно четлив, за да даде възможност на втори, външен експерт да извърши по него самостоятелна оценка на полиграмите и самото изследване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.