Публикувано в Uncategorized

Как да изберете полиграфист!?

Featured Image -- 347
Людмил Стоянов

Изследването с полиграф в България най-често се използва при следните случаи:
1. Вътрешно-фирмени или институционални разследвания.
2. Проверки на професионална лоялност.
3. Интимна лоялност

Напоследък се забелязва изключително комерсиализиране на тестовете с полиграф, използват се множество евтини трикове за измама на „клиентите“ на този вид услуга:
„Святкащи, клатушкащи се и филмирани презентации“ на анонимни сайтове (само с един телефон), някакви „промоции“, „най-ниските цени на изследване с полиграф“, само че за  …. 1 релевантен въпрос и подобни глупости. Да не говорим за злепоставянето на колеги пред клиенти и самоизтъкването, че ние сме най-добрите, а другите са гола вода. Това е вече въпрос, разбира се, на личен морал.
Чашата и на моята търпимост към професионалната (бих казала даже чевешка!) неетичност преля и реших да предложа на ползващите и най-вече бъдещите ползватели на полиграфската услуга следните критерии, по които да си изберат полиграфист, когато искат да поръчат полиграфското изследване:
1. Проверете ваши познати, дали са ползвали нашата услуга и попитайте тези, които са били поръчители в полиграфско изследване или изследвани с полиграф за тяхното впечатление или препоръка за полиграфист или полиграфска фирма.
2. Когато търсите в интернет полиграфист или полиграфска фирма:
– Вижте персоналната информация за специалиста – образование, специализация, брой проведени лично изследвания, лично представяне в интернет – социалните мрежи, статии, мнения и прочее.
– По отношение на цените: вижте на какъв принципа са организирани те – на единица релевантен въпрос („на кило“) или на цялостно изследване с определен брой или максимален брой релевантни въпроси. Никога не можете да получите отговор на ваши въпроси само с един релевантен въпрос. Тук се има предвид провеждането на един личностен тест с два релевантни въпроса, които са еднакви по съдържание. Не се хващайте на тази уловка. Гледайте цените за цялостно изследване, ако изобщо са представени в сайтовете!
– По отношение на процедурата: вижте каква е структурата на процедурата, времетраенето на изследването, начина на представяне на резултатите, използваната методика. Полиграфското изследване е психологическо изследване, което включва в себе си и провеждането на психофизиологичен тест. Не може едно полиграфско изследване да трае по-малко от 2 ч. Процедурата, нормално,  се реализира в рамките на от 2 до 4 часа.
– Обадете се по телефона или потърсете по електронната поща съответния специалист, за допълнителни разяснения и потвърждение или корекция на вашите очаквания от полиграфското изследване и полиграфския специалист. Избягайте анонимни сайтове, където не е ясно името, личността на полиграфския изследовател, а е показан само телефонен номер за връзка. Тук главен мотив е печалбата, манипулирането на клиента да „клъвне“ като се обади по телефона на  дублиращия основния сайт на реалния  полиграфист или човек, който ще го свърже с него! Предпочетете директната връзка, естеството на нашата работа  (малки фирми) не предполага чак такива завоалирани опосредстващи представителства.
– Ако искате да поръчате полиграфско изследване, убедете се в качествата на полиграфиста в разговор по телефона или проведете среща разговор с него. Той ще ви обясни каква е процедурата, изискванията,  какви са въпросите, какво се измерва, как се оценява. Ще отговори на въпроси, свързани с ваши притеснения, несигурност, предварителна подготовка и прочее, все интересуващи ви неща.
3. Проверете дали съответния специалист (полиграфист) е  изцяло зает професионално с провеждане на полиграфско изследване или има друга допълнителна дейност. Дали тя е в областта на психологията или в друга непсихологическа сфера;  дали другата дейност не е за него всъщност главна. Проверете колко полиграфа се падат на един полиграфист в полиграфската фирма и кой специалист, колко полиграфски изследвания лично на година извършва. Колкото по-голям е професионалния опит и специализация на полиграфиста, и полиграфската фирма, толкова по-големи са гаранциите за обективност на резултатите от полиграфското изследване.

 

Автор:

полиграфски изследовател

Един коментар към “Как да изберете полиграфист!?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.